به گزارش پایگاه اطلاعرسانی میار جل؛ الناز جمشیدزهی از بانوان فعال در عرصه های کارآفرینی در بلوچستان است؛ او توانسته است با استفاده از تقویت باورها و اعتماد به نفس و با تقویت شعار "من یک زن موفق هستم". بسیاری از محدودیتهای حال حاضر جامعه را پشت سر بگذارد و با توکل و اعتماد به نفس بالا تنها نان آور خانهاش باشد. با او گفتگویی را ترتیب دادهایم که با هم می خوانیم.
سلام، وقت به خیر، با بیان یک بیوگرافی کامل خودتان را برای ما معرفی بفرمایید .
الناز جمشیدزهی ، لیسانس مهندسی صنایع و چند سالی است که با ورود به عرصه های اقتصادی کارافرینی کار میکنم و فعالیت های اقتصادی ام با حوزه فعالیت کل استان و کل ایران توانسته است زمینه رشد من را در عرصه های اقتصادی فراهم کند .
به عنوان یک چهره و شخصیت آگاه به جامعه بلوچستان دوست دارید بلوچستان ۲۰ سال آینده در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی چگونه باشد؟
دوست دارم سیستان و بلوچستان از لحاظ فرهنگی در حد بالای خودش باشد و از لحاظ جایگاه اجتماعی کلمه محرومیت از این استان برداشته شود و از لحاظ اقتصادی واقعا دیگه فقیر نداشته باشیم و استان مرفه ای داشته باشیم در همه زمینه ها به رشد و پیشرفت چشمگیری دست پیدا کنیم البته این مسئله را به خوبی نیز میدانند که رسیدن به این چشم انداز و موفقیت به راحتی ممکن است و نیاز به همدلی و همفکری گسترده طیفهای مختلف در حوزه علمی و اندیشه و آموزشی در بلوچستان هستیم اما به عنوان یک دختر بلوچ آرزو دارم که در ۲۰ سال آینده شاهد اتفاقات خوب و چشماندازهای ارزشمندی در بلوچستان باشیم و شاهد حضور پررنگ زنان و بانوان بلوچ در منصب های دولتی و مدیریتی در سطح جامعه و کشور باشیم.
دوست دارم در حوزه های فرهنگی جامعه بلوچ و بلوچستان به آنچه که شایسته و استحقاق آن را دارد دست پیدا کند و شاهد حضور چهرههای تاثیرگذار بلوچ در بالاترین درجات فرهنگی در سطح جامعه باشیم.
در مباحث اقتصادی با توجه به اینکه بلوچستان و حتی شمال استان را دارای ظرفیتهای بالقوه اقتصادی میبینم ایمان دارم که رسیدن به بالاترین درجات موفقیت در بحث اقتصاد خواسته غیر ممکن و غیر معقولی نیست و با توجه به ظرفیت های بالقوه ای که در بحث معادن کشاورزی و دیگر مسائل اقتصادی در استان موجود است می توان با برنامه ریزی اصولی زمینه داشتن اقتصادی پویا در جایجای بلوچستان را فراهم کرد البته رسیدن به این مهم نیاز به یک عزم جدی و همگانی از سوی جوانان نخبگان تحصیلکردگان و روشنفکران بلوچ دارد.
پیشنهاد شما برای رسیدن به این مهم چگونه است و چطور می توان به این چشم اندازها رسید؟
معتقدم رسیدن به این مهم کار سخت و دشواری است اما غیرممکن نیست و از جنبه های مختلف می شود در این مورد تصمیم گیری کرد ، ورود به عرصه های کارآفرینی توسط کارآفرینان در حوزههای مختلف اقتصادی فرهنگی هنری اجتماعی کشاورزی و همچنین توکل امید به آینده با استفاده از ظرفیت چهرهها و نخبگان و تاثیر گذاران تمام عرصه ها و اعتماد دولت به جوانان و خیلی از مسائل دیگر باعث می شود که رسیدن به این چشم انداز ها و افق ها به راحتی ممکن شود.
آنچه که در سالهای اخیر بارها و بارها به اثبات رسید وجود ظرفیت توانمند نخبگان و نیروی انسانی مختلف در حوزه بلوچستان است که در سالهای اخیر توانستند با تکیه بر تحصیل و کسب علم و دانش در جایگاههای مختلف ایفاگر نقش های ارزشمندی در مدیریت و برنامهریزی برای داشتن استانی آباد است .در حال حاضر هم میشود با تکیه بر همین ظرفیتها و نیروی جوانی و باور و اعتماد در حوزه بلوچستان شاهد بهترین رخدادهای اقتصادی فرهنگی هنری و اجتماعی و حتی کشاورزی باشیم و برای داشتن بلوچستانی آباد و پویا گام های ارزشمندی را برداریم .
خانم جمشیدزهی شما به عنوان یک فعال اقتصادی در حوزه بلوچستان در بخش بانوان چه راهکاری را برای ورود جدی بانوان و به خصوص بانوان جویای کار در فعالیتهای اقتصادی دارید؟ به نظر شما چه راهکاری وجود دارد که جوانان بلوچ در فعالیتهای اقتصادی حضور و موفق باشند؟
خواهش می کنم از نظر بنده مهمترین مسئله در شرایط کنونی برای زنان و دختران بلوچ جهت ورود به بحث های اقتصادی و مباحث اقتصادی و کارآفرینی داشتن انگیزه و اعتماد به نفس جهت حضور در این عرصه است و در کنار آن میتوان با ایجاد کلاسهای انگیزشی کارگاههای آموزشی و توانمندی شرایطی را از نظر فکری برای زنان و دختران بلوچ فراهم کرد تا بتوانند بدون دغدغه نسبت به حضور خود در عرصه های اقتصادی و کارآفرینی فضا را فراهم کنند .
باید بگویم بنده سالهاست با حضور در عرصه های اقتصادی در سطح استان و کشور توانسته گامهای موثری را برای خودم و خانواده ام بردارم و حضور بنده در فعالیت های کارآفرینی و اقتصادی با استفاده از ظرفیت و تکنولوژی روز کشور خوشبختانه بازتاب و نتایج خوب و مثبتی را به همراه داشته است و به عنوان یک دختر بلوچ توانستم زمینه رشد خود و خانواده همراه با استفاده از ظرفیت کارآفرینی در حوزه بلوچستان فراهم کنم . در حال حاضر هم مشغول فعالیت ها و کارآفرینی هایی هستند که در دراز مدت به وسیله آن می توانم صاحب درآمد خوب و قابل قبول باشند در کنار این مسئله نسبت به انتقال و تبادل اندیشه آن به دیگر زنان و دختران دارو چند اقداماتی را در سالهای گذشته تاکنون انجام دادند که به موجب آن زمینه اشتغال و کسب درآمد برای خیلی از زنان و دختران بلوچ در حوزه بلوچستان توسط بنده فراهم شده است.
نقش خواص و چهرهای فرهنگی و اقتصادی بلوچستان برای رسیدن به این پیشرفت ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
به هر حال خواص و تحصیلکردگان و چهره های تاثیرگذار می تواند به عنوان یکی از ارکان اصلی ستون رشد یک جامعه ایفاگر نقش های مهم و ارزشمندی باشند.
با تدبر در اندیشه افراد خاص و تاثیرگذار در یک جامعه میتوان زمینههای ترقی و رشد جامعه را فراهم کرد در واقع باید بپذیریم که ایده ها و تجربیات خواص و چهره های تاثیرگذار بر نسل تازه و امروز جوامع بخصوص در بلوچستان میتواند تبدیل به ایدههایی بکر باشد و جامعه را به سمت پویایی و رشد هدایت کند.
به نظرم به راحتی میتوان با فراهم کردن فرصتهای گفتمان بین خواص و نخبگان و خواص و مردم عادی در عرصههای مختلف اقتصادی فرهنگی اجتماعی هنری و کشاورزی از طریق برگزاری نشست های مشترک و کمیسیون های علمی و آموزشی تخصصی در این مباحث شاهد رخدادهایی ارزشمند و حیاتی در حوزه بلوچ و بلوچستان باشیم. بنده معتقد هستم که با توجه به توانمندی هایی که در حوزه بلوچستان از نظر ضریب هوشی و تفکر و اندیشه وجود دارد به راحتی می توانیم با فراهم کردن شرایطی چون گفتمانهای حضوری و تخصصی بین نخبگان و خواص و تحصیلکردگان و مردم عادی زمینه سازی رقم خوردن اتفاقات بسیار ارزشمندی را در حوزه های اقتصادی فرهنگی اجتماعی هنری و حتی کشاورزی فراهم کرد.
البته به این باور اعتقاد و ایمان کامل دارم که رسیدن به این چشم انداز ها و افق ها و درجات بالای موفقیت کمترین حق جامعه و نخبگان و حتی افراد خواص و تاثیرگذار بلوچ است چرا که اکنون در بهترین شرایط زمانی و بهترین موقعیت برای ساختن بلوچستانی آباد و سرشار از علم و اندیشه هستیم و این مسئله امکان پذیر نیست جز با تقویت روحیه خودباوری و تبادل اندیشه بین افراد خاص و عام.
نقش و وظیفه مردم بلوچستان را برای رسیدن به این مهم و موفقیت چطور میبینید ؟
نقش مردم در هر حالت یک نقش قابل لمس و غیرقابل انکار است ، مردم به عنوان اساسی ترین رکن یک جامعه در اکثر امورات موجود یک جامعه نقشی تعیین کننده دارند. در بلوچستان با توجه به زندگی قومیتی و طوایفی که یکی از محکم ترین و اساسی ترین ویژگی های جامعه بلوچستان است اً این نقش میتواند پررنگتر و گیرا تر باشد.
مردم لازم است با توجه به آنچه که به آن خرد جمعی گفته میشود نسبت به ساختن آینده آباد برای بلوچستان و جامعه بلوچ همت کنند و با ورود به عرصه های علمی پزشکی دانشگاهی کشاورزی و خیلی از مسائل دیگر که موجب پویایی و رشد جامعه می شود ، زمینه سازی لازم را برای ساختن بلوچستانی آباد فراهم کنند.
نقش مسئولین را در این خصوص چگونه ارزیابی میکنید ؟
همفکری مردم با مسئولین در جوامع امروزی بارها و بارها به اثبات رسانده است که می تواند زمینه ساز رشد و بلوغ فکری یک جامعه باشد ، مردم میتوانند با شرکت در امور مشورتی و در کنار آن حضور مثبت و مستقیم در جمعه نسبت به آگاه سازی و بیداری دیگر افرادی که کمتر شاهد حضور پر آنها در جامعه هستیم اقدام کنند
به عنوان یکی از چهرههای موفق حوزه اقتصادی و بانوان در جامعه بلوچستان نقش نخبگان را در رشد و بیداری جامعه بلوچ چطور ارزیابی میکنید؟
در شرایط کنونی جامعه بلوچ و بلوچستان مانند دیگر جوامع رو به توسعه و پیشرفته در کشور و سایر نقاط جهان نیاز به حضور بیشتر و پر رونق تر جامعه نخبگان در عرصههای علمی و فرهنگی و هنری می باشد و نخبگان باید با تکیه بر اصل خودباوری به این نتیجه رسیده باشند که می توانند با حضور مستقیم در مسائل مختلف در شاخصهای مختلف رشد جامعه تاثیر مستقیم و نقشی پررنگ داشته باشند و اعتقاد بنده بر این است که نخبگان به تنهایی قادر هستند بیش از ۵۰ درصد از زیرساخت های رشد و توسعه بلوچ و بلوچستان را فراهم کنند.
بیداری و روشنگری در جامعه بلوچستان نیاز به یک عزم جدی و همگانی دارد و به تنهایی بر عهده و توان یک قشر خاص نیست .
نخبگان ، اندیشمندان، تحصیلکردگان ، علما روحانیون، کشاورزان و چهرههای فرهنگی علمی و هنری هر کدام به تنهایی میتوانند با تکیه بر مشارکت و همفکری و تبادل فکر و اندیشه بین اقشار مختلف نقشی تعیین کننده برای رشد و آگاهی جامعه بلوچ و بلوچستان داشته باشند.
در موقعیت کنونی با بالا رفتن میزان سواد علمی و آموزشی در بین جوانان قطعاً انتظارات جامعه بالاتر خواهد رفت و در این میان این خودمان هستند که می توانند با ورود مستقیم به جامعه نسبت به رفع کمبودها و نیازهای آن قدم های لازم و محکم را بردارند.
خانم جمشیدزهی بفرمایید نقش فضای مجازی و رسانه را برای آگاه سازی و پیشرفت یک جامعه به خصوص جامعه بلوچ و بلوچستان چگونه ارزیابی می کنید؟
سوال به جایی بود در حال در عصر کنونی همه جوامع مختلف بشری شاهد قدرت نمایی پدیده ای به نام شبکه های اجتماعی و فضای مجازی هستیم از زمان ظهور شبکه اجتماعی فیس بوک تا اکنون که با انبوهی از شبکههای اجتماعی در جهان و تکنولوژی روبرو هستیم بارها و بارها شاهد جهش جهان به سوی اتفاقاتی نو، بکر و تازه بودیم و بسیاری از کشورها با استفاده از حداکثر ظرفیت و توانمندی نیروی انسانی و علمی خود توانستند بهترین بهره را از فضای مجازی و رسانه ها در سایه فضای مجازی داشته باشند.
در کشور ما و به خصوص در استان سیستان و بلوچستان از ابتدای دهه ۹۰ شاهد شکوفایی شبکههای متعدد مجازی و اجتماعی و رشد روز افزون این فضا در جامعه بودیم. فضایی که شرایط را برای به وجود آمدن تحولی عظیم در عرصه های مختلف علمی فرهنگی هنری اجتماعی اقتصادی و کشاورزی فراهم کرده است.
یعنی شما اعتقاد دارید فضای مجازی توانسته است در بین کاربران بلوچ جایگاه پیدا کند ؟
بله صد در صد ، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی به راحتی و زیبایی توانستند بسیاری از ناگفته هایی که سالهای سال در بلوچستان پنهان و نهفته شده بود در معرض نمایش برای جهان و جهانیان قرار دهد.نخبگان بلوچه زیادی در سایه فضای مجازی به جامعه معرفی شدند و بسیاری از چهره ها و استعدادهای پنهان و نهفته در جای بلوچستان به واسطه شکلگیری فضای مجازی و شبکههای متعدد اجتماعی توانستند خود را به دنیا و جهانیان معرفی کند و در واقع باید بپذیریم که اگر این فضا فراهم نبود هرگز شاهد این اتفاقات مثبت در جوامع مختلف به خصوص در بلوچستان که از فقر و محرومیت مطلق رنج میبرد نبودیم.
رشد و ترقی جامعه به خصوص در حوزه بلوچستان مانند دیگر جوامع را بر تکیه بر خرد جمعی و ایجاد فرصت در سایر شاخص ها می تواند در چارچوب فضای مجازی و شبکه های اجتماعی فراهم کرد امروز بهترین فرصت برای نخبگان ، چهرهها ،تحصیلکردگان، کاسبان و فعالین حوزه های اقتصادی فرهنگی و هنری اجتماعی و کشاورزی است که با استفاده از این ظرفیت خدادادی نسبت به معرفی توانمندیهای خود و بلوچ و بلوچستان به سایر جوامع توسعه یافته و یا در حال رشد اقدام بفرماید .
به عنوان یک دختر بلوچ نقش زنان و دختران بلوچ را برای رشد جامعه چگونه میبینید ؟
در پاسخ به این سوال لازم است به یک واقعیت هر چند تلخ اما اشاره بکنم . سال های سال بود که زنان و دختران بلوچ در اکثر جوامع بلوچ و قومیت ها متاسفانه در حصار و تنگنای به نام تعصب های قومیتی گرفتار شده بودند. مسئله ای که به نوعی بلای جان رشد و پیشرفت زنان و دختران بلوچ در اکثر مقامات بلوچستان شده بود .
خیلی به دور گریز نمی کنیم در خیلی از نقاط دور افتاده و پراکنده بلوچستان در همین دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ دختران و زنان به سختی می توانستند در جامعه حضور داشته باشند متاسفانه در اکثر مواقع حتی تعصب ها باعث شده بود که دخترانبلوچ سرزمین ما متاسفانه از تحصیل و کسب علم باز بمانند و این اتفاق ده ها سال بلوچستان را به عقب انداخت .
اما اکنون ده سالی هست که به نظر میرسد از ابتدای دهه ۹۰ این نگاه آرام آرام تغییر و فضا برای رشد و حضور زنان و دختران بلوچ در جامعه آرام آرام فراهم شد و امروز شاهد آن هستیم که زنان و دختران بلوچ سرزمین برای ادامه تحصیل نه تنها در استان و در ایران بلکه به خارج از مرزهای کشور رسیدند و در کشورهای توسعه یافته شاهد رشد فکری و علمی و آموزشی زنان و دختران بلوچ چه همین سرزمین هستیم.
این مسئله به قدری برای من که یک دختر بلوچ هستم شیرین است که به موجب آن گاهی اوقات در پوست خودم نمیگنجم و این باعث می شود که من هم با الگو پذیری از همان دختران بلوچ در همان مسیر رشد و موفقیت آنها قدم بردارم و این باور را از خود به دیگر هم سن و سالهایم منتقل می کنم و نتیجه آن این شده است که اکنون شاهد حضور زنان و دختران بلوچ همین سرزمین و همین خاک میهن به عنوان سفیر در آن سوی مرزهای جغرافیایی جهان در کشور برونئی هستیم ، با حضور خانم حمیرا ریگی به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در این کشور ، به عنوان یک زن بلوچ نشان از توانمندی و قدرت و شایستگی زنان و دختران بلوچ این سرزمین می باشد و فکر می کنم ذکر این مسئله به تنهایی برای نشان دادن لیاقت های یک زن و دختر بلوچ در جامعه کافی باشد.
ممنون از وقتی که در اختیار ما قرار دادید ؟ نظر شما در خصوص سایت میار جل چیست؟
این پایگاه خبری تمام ویژگی های یک سایت خوب و هدفمند را دارد و برای مجموعه شما آرزوی موفقیت دارم .
محمد یاسین جلالزهی