این یادداشت را «بالاچ بلوچ» در مورد برخورد ناشایست کارمند دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار با ارباب رجوع زن که اخیرا کلیپش در شبکه های اجتماعی وایرال شده و نارضایتی مردم را در پی داشته ، برای میارجل ارسال کرده است که از نگاه شما مخاطبان محترم میارجل می گذرد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی میارجل؛ بالاچ بلوچ نوشته است: مراجعه به ادارات، سازمان‌های دولتی و خصوصی جز لاینفک زندگی روزمره مردم است؛ در واقع شهروندان در طول روز چندین بار با کارمندان و مسئولان سازمان‌ها جهت باز کردن گره‌ای از مشکلات زندگی در ارتباط هستند.
موضوع پراهمیتی که مدت‌های مدیدی است شهروندان شهر چابهار را کلافه کرده است و کار را به گلایه و شکایت کشانده است برخورد ناشایست بسیاری از کارمندان دولتی با ارباب رجوع است.
جواب سربالا و بد اخلاقی برخی کارمندان در سازمان‌های دولتی شهر چابهار با ارباب رجوع موجب شده شهروندان نگاه ناخوشایندی به این مراکز داشته باشند و همواره با تکدر خاطر به این مراکز پا بنهند.
برای همۀ ما رخ داده برای انجام یک کار اداری به یک سازمانی مراجعه کنیم، وقتی به ساختمان
 اداره پا بگذاریم و به سمت کارمند قدم برداریم و با روی گشاده و خوش رویی به او سلام کنیم، او حتی حاضر نیست سرش را بالا بگیرد و از سر اجبار با سردی و تلخی جواب سلام را می دهد!

اخیرا ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی وایرال می‌شود که رفتار زشت و منزجرکنندۀ کارمند دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار با یک زن محترم به چشم می‌خورد و اوقات هر بیننده ای را تلخ می کند. کارمند، به جای اینکه به منشور اخلاقی و اداری و اخلاق حرفه‌ای کارگزاران نظام که برای کلیه سازمان های دولتی مصوب شده است پایبند باشد، متاسفانه با برخوردی غیرحرفه ای ارباب رجوع زن با بچه‌اش  را با بی‌احترامی تمام از دفتر به بیرون می‌راند. او می توانست به ندای وجدانش گوش دهد و صدای ضجۀ بچه را  بشنود و از روی حس انسان دوستی کار ارباب رجوع را زودتر راه بیندازد؛ اما، وجدان!
وقتی در یک محیط دانشگاهی که نام اسلامی را به یدک می‌کشد، چنین برخورد زننده‌ای
 را ببینیم چه انتظاری از دیگر ارگان‌ها داریم.
بدون شک چنین برخوردهایی از عواملی نشات می‌گیرد؛ از جمله این عوامل می توان
 به عدم نظارت به استخدام نیروها و عدم توجه به شایسته سالاری اشاره کرد. در ادارات و ارگان‌های دولتی بایستی افرادی شایسته و توانمند به کارگیری شوند تا اصول اخلاقی زیر پا گذاشته نشوند و خدمات رسانی کارمندان رضایت مردم را در پی داشته باشد. قاعدتا چنین برخوردهایی آسیب های اجتماعی خودش را در پی خواهد داشت.
کارمندان سازمان‌ها و ادارات دولتی متعهد به سوگند نامه‌ای هستند که در آن به خوش اخلاقی و برخورد متواضعانه با ارباب رجوع اشاره شده است و نباید آن را نادیده بگیرند.

در سوگند نامه اینگونه آورده‌اند که:

بسم الله الرحمن الرحیم

اکنون که به عنوان کارمند دستگاه اجرایی در نظام جمهوری اسلامی ایران افتخار خدمتگزاری به مردم عزیز ایران برای من فراهم شده است، در برابر «قرآن مجید» به خداوند متعال سوگند یاد می‌کنم که تمام تلاش خود را برای انجام وظایف شغلی و مسؤولیت‌های قانونی به کارگیرم و به حفظ حقوق مردم، پیشرفت نظام اداری و اعتلای کشور اهتمام کرده و در این راه وجدان کار داشته و همواره عدالت، صداقت، امانتداری، رازداری و خدمت به مردم را سرلوحه گفتار و کردار خود قرارداده و ارزش‌های دینی، انسانی و اجتماعی و قوانین، مقررات و ضوابط را در انجام فعالیت‌های سازمانی و اداری رعایت کنیم و در همه حال به احکام الهی، قانون اساسی، مقررات حاکم و منشور اخلاقی و اداری کارمندان دولت و دستگاه متبوع خود پایبند باشم و تلاش خود را در جهت جلب رضای خدای متعالی و اجرای احکام و مقررات اسلامی به منظور رسیدن به روابط و مناسبات عادلانه انسانی در جامعه و تحقق جامعه اسلامی و ترویج دین و اخلاق، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد محیطی عادلانه در زمینه‌های مادی و معنوی، مهرورزی به بندگان خدا و اعتلای سطح علمی به کار گیرم و با تقویت روحیه خلاقیت و ابتکار در تمام زمینه‌های‌ علمی، فنی و فرهنگی، همواره سلامت و شادابی و نشاط را در محیط کار ترویج کنیم.

در نحوه برخورد کارمند دانشگاه آزاد اسلامی واحد چابهار با ارباب رجوع زن نه پایبندی به منشور اخلاقی را شاهد هستیم و نه پایبندی به سوگند نامه؛ آیا او در جایگاه واقعی خود به عنوان کارمند دانشگاه آزاد چابهار قرار دارد؟