پایگاه اطلاعرسانی میارجل در ادامه سلسله گفتگوهای خود برای معرفی افراد شاخص، نخبگان، معتمدان محلی و فعالان فرهنگی و اقتصادی بلوچستان گفتوگویی با حبیبه رئیسی فعال فرهنگی و اجتماعی شهرستان نیکشهر انجام داده است.
لطفا خودتان را معرفی کنید و در صورت تمایل از سوابق فرهنگی، اجتماعی و علمی خود برای ما بفرمایید.
حبیبه رئیسی هستم دارای مدرک کارشناسی ارشد تاریخ (گرایش ایران دوره اسلامی) از دانشگاه سیستان و بلوچستان، مدرس دو دانشگاه آزاد و پیام نور شهرستان نیکشهر، مشاور بخشداری مرکزی در اموربانوان شهرستان، عضو شورای فرهنگی و دوسال افتخار عضو شورای آموزش و پرورش شهرستان را نیز داشتهام. همچنین خبرنگار کانون فرهنگی زنان بلوچ و یکی از فعالین اجتماعی، فرهنگی شهرستان و دارای چندین مقاله علمی نیز هستم.
مهمترین ظرفیتها و پتانسیلها فرهنگی و اجتماعی بلوچستان را چه میدانید؟ در این باره توضیح بدهید.
به نظر من بلوچستان با تاریخ کهنی که دارد خود معرف فرهنگ خویش است اما برماست که در جهت و اعتلای فرهنگ خویش کمر همت ببندیم و چهره فقر و ضعف فرهنگی را از این دیار بزداییم و با ظرفیت اجتماعی و نیروی انسانی کارآمدمنطقه بویژه جوانان تحصیل کرده که روزبهروز بر تعداد آنها افزوده میشود و این مایه مباهات این اقلیم کهن از ایران است که قطعا با نگاه توسعه همه جانبه و پایدار میتوان ظرفیتهای بالقوه فرهنگی و اجتماعی این خطه از ایران عزیز را به بالفعل تبدیل نمود، به شرطی که خودمان بخواهیم.
هر وجب از خاک بلوچستان ظرفیت خویش را داراست و نیازمند است که جوانان و فعالین ما آن را تبدیل به کیمیا کنند؛ در حوزه بانوان کافی است سوزندوزی و صنایع دستی را مثال بزنیم که تامینکننده قوت لایموت اکثر روستاییان است که بحق آن را به کیمیا تبدیل کردهاند
مهمترین آسیبهای اجتماعی و فرهنگی بلوچستان در حال حاضر چیست و چه باید کرد؟
همانطور که میدانید با توجه به اینکه ایران کشوری است با ویژگی کثیر الاقوام و در حال گذر از سنت به مدرنیته طبعا تاثیراتی را در زمینههای مختلف به ویژه در فکر و اندیشه تجربه میکند که باید در مسیر درست هدایت شود.
در این بین نمیتوان واژه تغییر را که جزء لاینفک جامعه بشری است نادیده گرفت چرا که اثرات خاص خودش را خواهد داشت، در این میان استان ما با توجه به اقلیم منحصر بفرد خویش و ویژگیهای قومی و مذهبی میتواند هم چالش و تهدید و هم ایجاد فرصت کند و این به ظرفیت و پتانسیل مردمان این منطقه بر میگردد که مجهز به سلاح آگاهی، دانایی و آموزش قوی باشند.
ما نگاهمان باید مثبت یا به عبارتی دقیقتر مثبت اندیش باشیم و آگاهانه نقاط قوت خویش را بپذیریم و بر تقویت آن همت گماریم و سعی در رفع تهدیدات بکنیم، ما با جامعهای با شاکله سنتی روبرو هستیم و بر خود می بالیم که از نیاکان و کذشتگان خویش به ارث بردیم و بر پاسداشت و صیانت آن بکوشیم.
طبعا تغییرات اجتماعی بر جامعه سنتی تاثیرات خاص خودش را خواهد داشت و در این شکی نیست که مهم ترین ضعف و آسیبی که بنده به عنوان یک شهروند از آن همیشه گلهمند هستم بحث آگاهیسازی و آگاهی بخشی و عدم مطالبه گری مردمان نجیب منطقه است که بر میگردد به نوع نگاه و برخی تفکرات سنتی منطقه که باید در اینجا از واژه تعدیل استفاده کنیم.
ما نمی توانیم یک شبه آسیبها و تهدیدات را از بین ببریم ولی با سلاح آگاهی و آموزش میتوان آن را در جهت ارتقا فرهنگ این منطقه به فرصت تبدیل کنیم؛ تا خودمان نخواهیم برخی از تغییرات را بپذیریم یا در جهت رفع آن گام بر نداریم هیچ کسی نمیتواند آن را تغییر یا تعدیل بنماید به ویژه در حوزه بانوان که کار به مراتب سخت تر و یک عزم راسخی را میطلبد.
راهکارهای اجتماعی و فرهنگی برای رسیدن به جایگاه واقعی قوم بلوچ در کشور چیست؟
با اتکا به ظرفیتهای عظیم علمی که در این چند سال به خوبی خودش را در زمینههای مختلف نشان داده قطعا میتوان بلوچستانی آباد را در آینده نظاره کرد هر چند رسیدن به این امر صعبالوصول فراز و نشیبهای خاص خودش را دارد ولی میشود نگاه مدبرانه نظام را به خویش معطوف داشت که ما خواهان ایرانی آباد در کنار سایر هموطنان هستیم و در طول تاریخ آن را ثابت کردیم و این مهم محقق نمیشود جز با یاری گرفتن از جوانان و نیروی عظیم بومیِ روشن و آگاه که هریک در حوزههای تخصصی خویش قدم هایی هرچند کوچک اما استوار بردارند.
مهمترین وظیفه نخبگان بلوچ را در شرایط فعلی فرهنگی و اجتماعی بلوچستان چه می دانید؟
از نگاه یک بانوی بلوچ در این برهه از تاریخ مهمترین وظیفه فرهیختگان و برگزیدگان آگاهسازی و آگاهی بخشی جامعه در زمینههای مختلف است؛ ما جامعهای هر چند با مشکلات خاص خودش را داریم اما پویایی و قابلیت تحرک پذیری خاص خودش را دارد و موتور محرکه جامعه باالتبع جوانان و تحصیل کردهگان هستند که سرمایههای اجتماعی تلقی میشوند و برای رسیدن به امر توسعه همهجانبه باید دست به دست همدیگر بدهیم هرچند هر کدام دارای نگرش و اندیشه متفاوتی هستیم اما مهم ارتقا و پیشرفت منطقه است.
نقش فعالیت رسانهای برای کمک و پیشرفت بلوچستان را چه میدانید؟
قطعا رسانهها با توجه به فلسفه وجودی خویش در جامعه نقشی تاثیرگذاری دارند و در آن شکی نیست، بنابراین بهترین فرصت و آیتمی که می توان از آن در جهت معرفی ظرفیتها و پتانسیلهای منطقه بهره جست رسانه است اما در این بین موضوعی که نیازمند آن هستیم سواد رسانهای افراد جامعه است که سره را از ناسره تشخیص دهند؛ در این صورت است که قدرتمندترین اسلحه را در دست دارند و میتوانند بیان کنند آنچه را که در جهت پیشرفت، توسعه و آبادی کشور و منطقه میخواهیم.
درحال حاضر بالاترین نقاط قوت وضعف را در حوزه بلوچستان به عنوان یک نخبه بلوچ در چه میبینید؟
مهمترین نقطه قوت در حوزه بلوچستان ظرفیت عظیم علمی جوانان است که در حوزههای مختلف خودشان را به خوبی نشان دادهاند و هریک از اقلیم بلوچستان ظرفیت منحصر بفرد خویش را دارد که می توان با توجه به ظرفیت منطقه آزاد و بندر چابهار از این ظرفیت در جهت رشد و پیشرفت جامعه در حوزه اقتصاد بهره جست؛ به امید آن روز که ما بتوانیم به جایگاه واقعی خودمان دست پیدا کنیم و این شدنی است نه دست نیافتنی.
در پایان اگر توصیه و یا اینکه نکته خاصی دارید بفرمایید
با توجه به اینکه بانوان در این چند سال به خوبی نشان دادهاند که میتوانند همپای مردان در مقاطع مختلف نقش خویش را به خوبی ایفا کنند. امیدواریم در آینده بتوانیم شاهد فعالیتهای بانوان در مقاطع و مناصب بالاتر باشیم چرا که یکی از شاخصههای توسعه بلوچستان در جامعه استفاده از نیروی بانوان در مقاطع مختلف است تا شاهد رشد و ارتقاء بانوان باشیم زیرا مادران توانمند و آگاه، فرزندان و جوانانی آگاه تحویل جامعه خواهند داد.