پایگاه اطلاعرسانی میارجل در ادامه سلسله گفتگویهای خود برای معرفی افراد شاخص، نخبگان، معتمدان محلی و فعال فرهنگی و اقتصادی بلوچستان گفتوگویی با امیر کلمتی نویسنده و فعال فرهنگی انجام داده است.
در ادامه متن کامل گفتوگوی میارجل با امیر کلمتی نویسنده و فعال فرهنگی بلوچستان را میخوانید.
میارجل: لطفا خودتان را معرفی کنید و در صورت تمایل سوابق فرهنگی، اجتماعی و علمی خود را بیان کنید
بنده امیرکلمتی هستم از شهرستان چابهار چندسالی است در زاهدان زندگی میکنم و در سال 2013 جوانترین نویسنده تاریخ زبان بلوچی در بین نویسندگان بلوچ زبان شناخته شدم و اولین اثر بنده هم در همان سال چاپ شد. در حال حاضر عضو انجمن سینما جوانان و سردبیر روزنامه مرزپرگهر، دبیربخش بلوچی ماهنامههای هاتف جوان و بانوک جوان هستم؛ اولین کسی بودم که توانستم در "سرحد زمین" زبان بلوچی را تدریس کنم و همچنین فارغ التحصیل رشتهی فیلمسازی هم هستم.
میارجل: مهمترین ظرفیتها و پتانسیلها فرهنگی و اجتماعی بلوچستان را چه می دانید؟ در این باره توضیح بدهید.
معتقدم هر کسی اگر به طور تخصصی و حرفهای کار کند میتواند در جامعه موثر و تاثیرگذار باشد. بالفرض مثال در دو حوزه مهم ورزشی و گردشگری که مهمترین پتانسیلها و ظرفیتها در آن نهفته است که کمتر در آن در استان سیستان و بلوچستان و علیالخصوص در بلوچستان به آن پرداخته شده است. دولت ملزم است و باید زیر ساختهای ورزشی بخصوص در حوزه ورزشهای آبی و ساحلی را فراهم کند که خود تاثیرات گردشگری و توریستی را درپی خواهد داشت چراکه ما در بلوچستان بکرترین مناطق را داریم، تنها راه انعکاس و شناساندن این ظرفیتها با فیلم و قلم است.
میارجل: راهکارهای اجتماعی و فرهنگی برای رسیدن به جایگاه واقعی قوم بلوچ در کشور چیست؟
در بحث راهکار بنده برخلاف خیلیها که فقط بر عوامل داخلی تاکید دارند بنظرم عوامل خارجی در رسیدن جایگاه واقعی قوم بلوچ بیتاثیر نیستند، اما متاسفانه ما از آن بخش مغفول هستیم بعنوان مثال اگر بخواهیم خود قوم بلوچ و ظرفیتها و پتانسیلهای بلوچستان را در حوزه بینالمللی معرفی کنیم، نیازمند دیپلماتهای قوی و زبده هستیم که با سخن و کلامشان میتوانند روابط سیاسی و علی الخصوص فرهنگی با دیگر کشورها داشته باشند و میتوانند فرهنگ و هنر غنی بلوچ و بلوچستان را به دیگر نقاط معرفی کنند.
میارجل: مهمترین وظیفه نخبگان بلوچ را در شرایط فعلی فرهنگی و اجتماعی بلوچستان چه می دانید؟
در جامعه بلوچستان مهمترین مشکل نبود نخبه و یا نخبه سوزی است. اگر امروز بلوچستان در حوزههای مختلف به اندازه کافی در هر زمینهای فرد یا افراد مورد تخصص یا نخبه خودش را می داشت به جرات میتوان گفت که با توجه به ظرفیتهای هنری و فرهنگی و تمدن غنی که این منطقه دارد جایگاه بلوچستان بهتر از وضعیت فعلی و موجود می بود؛ همانطور که مستحضر هستید از لحاظ استعداد مردمان بلوچستان طبق آمارهای رسمی بالاترین ضریب هوشی را در سطح کشور دارند ولی با توجه به نبود زیرساختهای آموزشی و همچنین فقر بخصوص در حوزه اقتصاد شاهد نخبه سوزی و یا به عبارتی دیگر مرگ نخبگان هستیم پس باید شرایط لازم را برای رشد نخبگان در وهله اول فراهم کنیم.
میارجل: نقش فعالیت رسانه ای برای کمک و پیشرفت بلوچستان را چه می دانید؟
نقش رسانه برای همه ما روشن و شفاف است ولی سوال اصلی اینجاست که چرا رسانه نتوانسته به نحو احسن و مفید کمک و تاثیریی در پیشرفت و توسعه بلوچستان داشته باشد؟ بنده اعتقاد دارم که رسانه بجای پرداختن به ظرفیتهای بلوچستان به ضعفهای این مناطق پرداخته است که همین ضعفها و مشکلات زاییده بالقوه ماندن پتانسیلهای بلوچستان هستند که اگر بالفعل میشدند هیچ وقت شاهد یکسریی ناهنجارییها و مسائل و مشکلات در حوزه بلوچستان نبودیم پس نتیجه میگیریم رسانه چه رسانه ملی و چه خبرگزاری های وابسته به دولت کارنامه قابل قبولی در این زمینه ندارند ولی در چندین سال اخیر با نقش پررنگی که شبکه های اجتماعی در تمامی جوامع داشتند در بلوچستان هم بیتاثیر نبودند و توانستند بخشی از ظرفیتهای این منطقه را در تمامی عرصهها و حوزهها منعکس کنند .
میارجل: در پایان اگر توصیه و یا اینکه نکته خاصی دارید بفرمایید
به نکتهی ریز هدف توجه کنند، چون با هدف بودن خودش نکتهای خاص و خاص است. سپاس بسیار