به گزارش پایگاه اطلاعرسانی میارجل؛ یکی از مهمترین دغدغههای جامعه در بخش فرهنگ و هنر که از دیر باز تاکنون مورد توجه بوده بحث شعر و ادبیات است. مسئله ای که بخش اعظمی از فرهنگ و تاریخ و هنر کشور و جهان را در بر گرفته است و نشان میدهد که توجه یا عدم توجه به آن چه فواید خوب و یا بدی ممکن است داشته باشد.
شاعران در عصرهای مختلف نقش پررنگی در رشد و بیداری و بیان دغدغهها داشته اند و این نقش از دیر باز تاکنون در انجمنهای ادبی و نشستهای مختلف ادبی قابل رویت است. امروز پای گپ و گفت با شاعری از شهرستان ایرانشهر نشستیم؛ سیاوش سرفراز که هم معلم است و هم از اعضای هیئت مدیره انجمن ادبی گلتاک و سالهاست در مقام معلم، درس شعر و مهربانی را به شاعران میدهد.
میارجل: ضمن سلام و وقت به خیر ، خود را معرفی و بفرمائید که چند سال است در عرصه شعر و ادبیات فعالیت دارید؟
بنده سیاوش سرفراز فوق لیسانس زبان و ادبیات فارسی، فرهنگی (دبیر آموزش و پرورش) هستم که تقریبا بیش از یک دهه است که حرف های دلم را درقالب کلمات به نام شعر بر صفحات جاری میکنم.
میارجل: از سوابق ادبی خود برای خوانندگان ما بیان کنید و بفرمائید نقش شعر و ادبیات در عصر کنونی چیست؟
بنده در همایشهای کشوری و استانی و شهرستانی و کنگره های بین المللی مشارکت داشته و همچنان در برگزاری شب شعرهایی در سطح منطقه جلسات شعری و... نقش داشتهام؛ در عصر ما مانند ادوار گذشته و حتی پر رنگ تر از آن شعر و شاعر در نهادینه کردن فرهنگهای مختلف در جامعه، پرداختن به اسلام، تعلیم و تربیت، تبیین اندیشه ها و اهداف انقلاب اسلامی نقش شهید و مقامشهادت و...نقش بسزایی داشته است.
میارجل: بفرمائید که آیا به عنوان یک شاعر اوضاع فرهنگی و ادبی شهر خود را چطور ارزیابی می کنید؟
در دهه ی اخیر خوشبختانه به دلیل شکل گیری انجمنهای ادبی در سراسر کشور عموما و در استان ما خصوصا عشق و علاقه مردم به شعر بیشتر جلوه گر شده و این را از مشارکت آنها در جلسات متفاوت با محوریت شعر میشود دریافت کرد.
میارجل: یشتر در چه قالبهایی شعر سروده اید و چنانچه الگویی در این زمینه دارید به ما معرفی کنید
بنده در قالبهای سنتی و نو طبع آزمایی کردهام ولی بیشتر شاعر غزل هستم. به تناسب رشتهی تحصیلی دانشگاهی قطعا با شعر شاعران بزرگ و کوچک زبان فارسی آشنایی دارم ولی سعی کردم شعرم رنگ و بوی خاص سبک خودم را داشته باشد نه اینکه رگههایی از شعر کسی در آن ملاحظه بشود.
میارجل: نقش شعر و شاعران در رشد و بیداری جامعه چیست و چگونه می توان این نقش را پررنگ تر کرد؟
شاعران دوره ی ما همانند شاعران ادوار گذشته در آگاهی و بیداری مردم پر رنگ ترین نقش را دارا هستند چه بسا اکثر مردم بر این معتقدند که شاعران چشم و زبان جامعه هستند.شاعران اشاعه گر فرهنگ و ادب در یک جامعه به حساب میآیند.
میارجل: وضعیت شعر و ادبیات را در بلوچستان چگونه می بینید؟
خوشبختانه در این ده سال اخیر برگزاری همایشها و کنگرهها و یادبودها و یادواره ها اسباب آشنایی اکثر مردم منطقه را فراهم کرده، همچنین فعالیت مداوم انجمنهای ادبی در سطح استان باعث رشد فرهنگشعرخوانی و شعر دوستی در بین مردم ما شده و این زمینه را برای فعالیت هنرمندان شاعر در دو زبان بلوچی و فارسی فراهم کرده است.
میارجل: به نظر شما کدام شاعر بومی و بلوچ توانسته است در گسترش فرهنگ ادبی در بلوچستان تاثیر گذار باشد ؟
بلوچستان شاعران بلوچ زبان و فارسی زبان بزرگی داشته و دارد که برای شاعران تازه کار الگوهای خوبی به شمار می آیند که میتوان از مرحوم قادر بخش آبسالان و شاعر روشن دل اقای عیدمحمد شهلی بر مرحوم مولوی عبدالله روانبد، عباس باقری و... نام برد و همچنین حضور شاعری جوان و ملی به نام محمد یاسین جلالزهی با بیش از بیست اثر چاپ شده در فرهنگ و ادب بلوچستان موثر بوده است.
میارجل: نقش انجمنهای ادبی و موسسات در رشد جامعه در بلوچستان چیست و به نظر شما چکار کرد که شاعر بتواند جایگاه حقیقی خود را پیدا کند و تاثیر گذار باشد؟
انجمنهای ادبی از دورهی قبل از مشروطه نقش خود را درفرهنگ و ادب ایران به اثبات رسانده اند و دوره ی ما هم از این قاعده مستثنی نیست بلکه نقشی پر رنگتر در رشد همه جانبه ی جامعه بالاخص فرهنگی دارند و شاعر برای حفظ شان و منزلت خود همواره باید برای ارتقای سطح کیفی همه جانبه ی شعر خود تلاش کند و البته مهمتر اینکه برای یک عده اسباب و ابزار سو استفاده های غیر فرهنگی و مغایر با اهداف و اندیشه های اسلامی_انقلابی نباشد. در حال حاضر بیش از سی انجمن ادبی فعال در حوزه استان وجود دارد که در این میان میتوانم به انجمن ادی گلتاک که موفقترین انجمن ادبی استان در سالهای اخیر بوده اشاره کنم که برنامه ها و کنگره های ارزشمندی را در استان و در تهران برگزار کرده است.
میارجل: فکر میکنید شاعران بلوچستان توانستهاند در سطح کشوری و ملی جایگاه خود را به دست بیاورند؟ توضیح دهید.
بله صددرصد در این دهه ی اخیر دعوتنامه های رسمی و غیر رسمی که برای شاعران استان جهت شرکت در مجالس گوناگون ملی و بین المللی شعر فرستاده شده حکایت از همین دارد که دیگر شاعران بلوچستان نه تنها مهجور و منزوی نیستند بلکه میتوانند وزنه ی سنگینی برای کیفیت بخشی به مجالس شعری باشند.
میارجل: چنانچه حرف نگفتهای در ذهن مانده است بیان کنید
ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید و امیدوارم شاعران بلوچستان به پیشرفتی بیش از پیش نایل شوند و شعر را در جهت اهداف اسلام و انقلاب به کار گیرند و از مضامین تعلیمی برای نسلهای آینده غافل نباشند و شان و منزلت خویش را همیشه حفظ کنند.
محمد یاسین جلالزهی