پایگاه اطلاع رسانی میارجل: با جدی تر شدن طرح تقسیم استان سیستان و بلوچستان، نوع واکنشهای فعالین و نخبگان بلوچستان درباره این طرح قابل توجه بوده است. پایگاه اطلاع رسانی میارجل در سلسله گزارش های تلاش می کند که به دلایل مخالفت و یا موافقت فعالین و چهره های سیاسی و فرهنگی بلوچ با طرح تقسیم سیستان و بلوچستان بپردازد تا در فضای تضارب اندیشههای درون بلوچستانی، بیشتر ابعاد این طرح برای عموم مردم آشکار شود.
اسماعيل حسينزهي، نماینده مردم محترم خاش در مجلس شورای اسلامی، طی یادداشتی در روزنامه اعتماد به موضوع طرح تقسیم استان پرداخته و معتقد است که باید به مطالبات حقيقي مردم به جاي طرحهاي غيركارشناسي در استان سيستانوبلوچستان پرداخت و تاکید کرده که خواستار پيگيري مقوله توسعه به جاي تقسيم و تفكيك سرزميني است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی میارجل، متن کامل یادداشت نماینده مردم خاش به شرح ذیل است:
اخيرا طرحي در مجلس شوراي اسلامي اعلام وصول شد كه طراحان آن به دنبال تفكيك و تبديل استان سيستانوبلوچستان به چهار استان مجزا بودند، طرحي كه لازم است در ابتداي امر مخالفت خود به عنوان يكي از نمايندگان مردم اين استان در مجلس يازدهم با آن را اعلام كنم. واقعيت آن است كه مشكل ما در استان سيستانوبلوچستان، بزرگي و وسعت اين استان نيست، بلكه توسعهنيافتگي استان است. شخصا توسعه را مقدم بر تقسيم و تفكيك ميدانم و از اينرو، با درنظرگيري مفاد مندرج در طرح تهيه شده ازسوي تعدادي از نمايندگان مجلس براي تفكيك استان سيستانوبلوچستان، معتقدم اين طرح بدون مطالعه كافي تهيه شده و غيركارشناسي است. از طرفي هماكنون طرح به كميسيون مربوطه ارجاع شده و احتمالا 2 يا 3 سال در ترافيك كاري مجلس خواهد بود و موضوعي نيست كه امروز يا فردا اجرايي شود ولي با اين حال طراحان اين طرح بايد به موضوعات كارشناسي و بايدها و نبايدهاي استان سيستانوبلوچستان بيش از پيش دقت كنند.مردم استان سيستانوبلوچستان از جنوب تا شمال قرابت سببي و نسبي با يكديگر دارند؛ از اينرو شخصا تصور نميكنم بتوان با طرحهاي تفكيكي آنان را از يكديگر جدا كرد. ضمن اينكه بايد توجه داشت براي تهيه چنين طرحهايي توجه به مطالبات و نيازهاي جامعه امري حياتي است، چراكه تنها امري مورد قبول مردم خواهد بود كه از دل و بطن جامعه بيرون آمده است؛ بنابراين ما نمايندگان لازم است به جاي صرف هزينه ساخت استانداري و استخدام نيروهاي جديد براي 3 استان، همين هزينه را صرف توسعه سيستانوبلوچستان كنيم و از الگوي كرمان بهره ببريم. استان كرمان، به لحاظ وسعت چندان كوچكتر از سيستانوبلوچستان نيست ولي هم در بحث اعتبارات و هم در بحث استقرار ادارات كل بهتر عمل كردهاند. ما نيز در سيستانوبلوچستان نيازمند تحقق اين مهم هستيم و ميتوانيم با توجه بيشتر به شهرها و شهرستانهاي جنوبي اين استان و استقلال ادارات كل از يكسو و پيگيري مطالبات ازسوي ديگر موجبات توسعه بيشتر استان را فراهم آوريم، به جاي آنكه به دنبال طرحهاي تفكيكي باشيم.جالب آنكه طرحهاي تفكيكي فقط به همين يك مساله منتهي نميشود. برخي متاسفانه بدون اطلاعات كافي از «مكران» سخن به ميان ميآورند؛ حال آنكه اين مساله از بوشهر تا كراچي را شامل ميشود. مكران فقط مختص چابهار نيست و از بوشهر تا كراچي هر چه را كنار ساحل باشد، فرا ميگيرد. موضوعات مذهبي نيز در اين ميان مطرح است كه البته در جاي خود بايد مورد بررسي قرار گيرند و شخصا امروز قصد پرداختن به آن را ندارم ولي در پايان لازم است بار ديگر بر لزوم توجه به مطالبات حقيقي مردم به جاي طرحهاي غيركارشناسي در استان سيستانوبلوچستان تاكيد كنم و خواستار پيگيري مقوله توسعه به جاي تقسيم و تفكيك سرزميني شوم.
*لازم به ذکر است که انتشار یادداشت ها در پایگاه میارجل به منزله تایید آن نیست و این پایگاه خبری تلاش میکند که در موضوع تقسیم استان، گفتگوهای بلوچی- بلوچی شکل گرفته تا ابعاد این طرح برای افکار عمومی مردم بلوچستان بیشتر تبیین شده و زمینه ای برای ایجاد اجماع و تصمیم واحد نخبگان و فعالین بلوچ فرآهم شود.